Duitse tolheffing bijna verdubbelt en verplicht voor zwaardere vrachten

Duitse tolheffing is bijna verdubbelt en vanaf 1 juli 2024 ook verplicht voor zwaardere vrachten vanaf 3,5 ton. De Duitse regering heeft besloten om vanaf 1 december 2023 een CO2-toeslag in te voeren op de Duitse wegen. Hierdoor zal de mautprijs bijna verdubbelen ten opzichte van de huidige situatie.

Bovendien wordt de verplichting om tol te betalen vanaf 1 juli 2024 uitgebreid naar motorvoertuigen met een toegestaan totaalgewicht van 3,5 ton of meer.

Voor het eerst zullen de inkomsten uit de tolheffing niet langer naar de rijkswegen vloeien, maar volledig naar de spoorweginfrastructuur van Deutsche Bahn.

Tegen 2025 moeten nulemissievoertuigen worden vrijgesteld van tol, “maar de wetgevers vergeten dat er nog geen geschikte voertuigen zijn voor vracht- en passagiersvervoer over lange afstanden”, aldus verschillende belanghebbenden in het wegvervoer.

Fahrlogistik Götze (Zschopau), een bedrijf dat gespecialiseerd is in distributietransport, zet al meer dan 20 jaar voertuigen in van 3,5 ton tot 40 ton GVW. Ze gebruiken cost accounting als onderdeel van hun dagelijkse werkzaamheden.

Om concurrerend te blijven, moeten ze hun klanten een scherp geprijsde service kunnen bieden. De directeur van het bedrijf, Jan Götze, zegt dat het huidige tolsysteem onhoudbaar is. “Een goed geplande trekker-oplegger die dagelijks 600-800 km aflegt, heeft momenteel tolkosten van ongeveer 2500 euro per maand,” zegt hij. “Met een geschatte verdubbeling van de tol komt het bedrag van ongeveer 5.000 euro ruwweg overeen met de maandelijkse kosten voor chauffeurs.” Hij is ook van mening dat dit betekent dat de hele kostenstructuur in het gebied boven 3,5 ton opnieuw moet worden bekeken voordat het te duur wordt voor kleine en middelgrote bedrijven zoals het zijne.

bron : transport-online.nl

× Hoe kan ik je helpen?