Verplaatsing Europese bedrijven naar eigen regio

Steeds meer Europese industriële bedrijven brengen de productie die ze voorheen uitbesteedden dichter bij huis. Vooral Centraal- en Oost-Europa zijn in opkomst als de nieuwe favoriet voor productielocaties, volgens onderzoek van Buck Consultants International.

Het uitbesteden van activiteiten naar lagelonenlanden in Azië is een van de grootste trends van de afgelopen drie decennia. Door elementen van de productie uit te besteden aan landen als China en Bangladesh of aspecten van de klantenservice en software-engineering aan landen als India, verlaagden bedrijven hun kosten terwijl hun inkomsten groeiden.

Europese bedrijven verplaatsen productie steeds vaker van Azië terug naar eigen regio

Door gebruik te maken van uitbesteding hebben bedrijven een concurrentievoordeel kunnen realiseren ten opzichte van concurrenten die werk in duurdere arbeidsmarkten bewaarden. Het is echter geen beleid zonder controverse. Bij offshore outsourcing om te profiteren van lage lonen, maakten bedrijven vaak gebruik van arbeid in landen waar georganiseerde arbeid werd onderdrukt en waar mensenrechtenwetgeving zelden werd toegepast – als die al bestond.

Tientallen jaren van kritiek van ethische consumenten is de laatste jaren tot een hoogtepunt gekomen: meer dan een derde van de klanten in het Verenigd Koninkrijk alleen al is nu bereid meer uit te geven om er zeker van te zijn dat hun producten milieuvriendelijk en sociaal verantwoord zijn.

De coronaviruscrisis heeft de broze aspecten van veel internationale bedrijfsecosystemen blootgelegd. Nu veel bedrijven een zware 2021 achter de rug hebben en het herstel van de pandemie vertraagd wordt door een tekort aan middelen als gevolg van problemen in hun toeleveringsketen en de ethische kritiek blijft toenemen, zijn leidinggevenden anders gaan kijken naar het ontwerp van hun toeleveringsketens.

Tegelijkertijd heeft de coronaviruscrisis de broosheid van veel internationale bedrijfsecosystemen blootgelegd. Veel bedrijven hebben een zware 2021 achter de rug en zagen hun herstel van de pandemie vertraagd worden door de schaarste van middelen als gevolg van problemen in hun toeleveringsketen.

Terwijl veel leidinggevenden zich nog steeds richten op het vinden van manieren om de operationele efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen door middel van automatisering en AI-gestuurde processen, beginnen anderen zich te realiseren dat ze veranderingen moeten doorvoeren op een fundamenteler niveau: namelijk door ervoor te zorgen dat alle medewerkers op één lijn zitten met gedeelde waarden en doelen.

Reshoring van bedrijven naar eigen regio

Volgens een nieuw onderzoek van Buck Consultants International kiezen bedrijven steeds vaker voor de strategie van reshoring. Uit het rapport Global Reshoring & Footprint Strategy blijkt dat meer dan 60% van de supply chain executives verwacht een deel van hun Aziatische productie terug te halen naar Europa en de VS.

Een op de vijf respondenten zegt te verwachten dat ze het grootste deel van hun productie in de komende jaren uit China en Azië zullen verplaatsen. De rest verwacht beperkte werkvolumes te verplaatsen – voornamelijk kritieke onderdelen en of producten waarvan een lange toeleveringsketen de toekomstige distributie in gevaar kan brengen.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van Buck’s driemaandelijkse Global Supply Chain Quarterly Survey onder meer dan 400 senior executives van multinationale productiebedrijven.

Uit een nieuw onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat bedrijven steeds vaker op zoek zijn naar mogelijkheden om hun productie te verplaatsen, waarbij veel van hen Midden- en Oost-Europa overwegen als mogelijke productiebestemmingen.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat reshoring hoog op de managementagenda van internationale bedrijven staat. De vele verstoringen in toeleverings- en logistieke ketens in de afgelopen twee jaar – variërend van de impact van corona en een gebrek aan onderdelen tot de torenhoge kosten voor zeevracht – zorgen ervoor dat bedrijven hun netwerk van fabrieken en distributiecentra grondig herzien.

Bedrijven uit Europa kijken vooral naar Centraal- en Oost-Europa als mogelijke productiebestemmingen. Deze nearshore bestemmingen hebben momenteel hogere arbeidskosten, maar in de schaduw van de pandemie zijn volgens Haex wendbaarheid en flexibiliteit belangrijker geworden dan lage arbeidskosten.

Dit wordt geïllustreerd door de landen die nu worden besproken voor reshoring. Terwijl mensen misschien denken aan “Tsjechië, Polen en Hongarije”, legt Haex uit dat onshore productie van belangrijke onderdelen en eindassemblage in plaatsen als Nederland “ook als een serieuze optie worden beschouwd.”

bron : Consultancy.eu

× Hoe kan ik je helpen?