Luchtvracht vanuit China gestegen

De luchtvrachttarieven beginnen volgens een Chinese expediteur “te stijgen”, en luchtvrachtindices vertonen aanzienlijke groei sinds 1 oktober.

Gegevens van de TAC Index tonen aan dat tarieven van China naar de VS met 6% zijn gestegen, en met 4,6% naar Europa in de afgelopen maand. Maar vanuit Hong Kong groeiden de tarieven met 14% naar Noord-Amerika, naar $5,80 per kg, en met 9,7% naar Europa, op $4,26/kg.

De FAX van Freightos toont grotere sprongen: tarieven van Zuid-Azië naar Noord-Amerika zijn met 12,5% gestegen sinds begin oktober; en er was een forse stijging van 21% van Zuid-Azië naar Europa in de categorie van 100 kg tot 300 kg.

Een expediteur gevestigd in Shanghai vertelde The Loadstar dat de markt eindelijk op gang kwam.

“Luchtvrachttarieven zijn eigenlijk week na week gestegen sinds eind september. Het begon vanuit Noord-Amerika, met aanzienlijke tariefstijgingen gedurende oktober. Toen stegen de luchtvrachttarieven naar Europa geleidelijk – maar in de afgelopen paar weken zijn ze snel gestegen.”

De expediteur voegde eraan toe dat ook de vraag naar volume aan het veranderen is.

“De ruimte is beperkt en vooraf boeken is noodzakelijk. Het is zeldzaam om te zien, maar de laatste tijd heeft grotere vracht in Shanghai duurdere tarieven aangetrokken dan kleinere vracht, wat aangeeft dat het voor sommige luchtvaartmaatschappijen moeilijk wordt om grote zendingen aan te nemen.”

Hij voegde eraan toe dat e-commerce een belangrijke drijvende kracht was achter de tariefstijging, maar dat hij ook retailers ziet haasten om de voorraad voor Kerstmis aan te vullen.

Het geldt niet voor elk groot bedrijf, maar veel Amerikaanse retailers zagen eindelijk hun voorraden dalen in de eerste helft van het jaar, na een lange periode van overvoorraad. Doe-het-zelfwinkel Lowe’s zag de voorraad in de eerste helft met ongeveer 10% dalen, evenals Home Depot, en de voorraden van Target daalden meer dan 17%. Die van Walmart daalden met minder, slechts 5,3%, terwijl Procter & Gamble tegen de trend inging en een stijging van 13% van de voorraden zag.

De expediteur geloofde dat de behoefte aan kerstzendingen deze ‘piek’ zal laten voortduren en voegde toe: “Ik denk dat dit waarschijnlijk zal doorgaan gedurende deze maand en minstens tot begin december.”

bron : transport-online.nl

× Hoe kan ik je helpen?