Brexit actueel

De Brexit klinkt misschien als verleden tijd, maar integendeel. TLN ontvangt en deelt nog regelmatig nieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk over gewijzigde regelgeving die van belang zijn voor de transport- en logistieke sector, zoals het Noord-Ierse protocol of de BAR-regeling.

Ierland
Onlangs werd er een overeenstemming bereikt met de Europese Unie over belangrijke wijzingen in het Noord-Ierse protocol. Dit houdt Noord-Ierland binnen de Britse interne markt voor goederen van de EU. Het gevolg is dat de Ierse landgrens open is, maar dat producten die vanuit de rest van het VK in Noord-Ierland aankomen, aan controles en papierwerk worden onderworpen. De nieuwe deal is bedoeld om het aantal controles aanzienlijk te verminderen.

Om bedrijven en particulieren de tijd te geven zich voor te bereiden, zal de uitvoering van de nieuwe deal geleidelijk worden ingevoerd. Een aantal van de nieuwe regelingen voor goederen, agrifood, huisdieren en planten zullen later dit jaar worden geïntroduceerd en de overige regelingen in 2024. In de tussentijd blijven de huidige tijdelijke standstillregelingen van toepassing.

Transitieperiode

Sinds 1 februari 2020 is de transitieperiode ingegaan. De Britten hebben geen zeggenschap meer in EU-organen, maar blijven wel onderdeel van de Europese interne markt, de douane- unie en verschillende samenwerkingsverbanden. De komende maanden wordt er tussen de Europese Unie en het VK onderhandeld over het handelsakkoord. Het VK wil de vrijheid om af te wijken van Europese standaarden. Daarentegen wil de EU enkel nultarieven en quotavrije toegang tot de interne markt toestaan, wanneer de Britten zich houden aan de Europese regels omtrent milieustandaarden en regels op het gebied van staatssteun.

De transitieperiode loopt tot 31 december 2020 en kan met wederzijdse instemming van Brussel en Londen eenmalig met twee jaar worden verlengd. De Britse premier Boris Johnson heeft al aangegeven absoluut geen verlenging van de transitieperiode te willen.

BAR-regeling
De BAR Tegemoetkoming voor de nog te maken kosten is al enige tijd gesloten en de RVO is druk bezig met het beoordelen van de aanvragen. De deadline voor de Tegemoetkoming gemaakte kosten sluit op 31 maart 2023 om 17:00 uur. Dien je aanvraag nog in, nu het nog kan.
Op de website https://www.getreadyforbrexit.eu/ lees je meer informatie.

× Hoe kan ik je helpen?